Jak zasadzić grzybka kefirowego?

Jak zasadzić grzybka kefirowego?

Hodowla grzybka tybetańskiego nie jest trudna, a stwarza dużo korzyści dla zdrowia. zobacz jak zrobić swojego grzybka tybetańskiego znanego także pod nazwą kefirowego! Potrzebne są do tego ziarna kefirowe oraz mleko.

Grzybek tybetański – hodowanie

Hodowla grzybka tybetańskiego rozpoczyna się od kupienia ziarna kefirowego. Są to ziarenka, przypominające wyglądem drobnego. Używa się je przy tworzeniu kefiru od stuleci. w ich skład wchodzą grupy mikroorganizmów, które posiadają wyjątkowe cechy, które pozwalają na zrobienie z mleka musującego, kwaśnego napoju.
Kolejnym niezbędnym składnikiem jest prawidłowe mleko. Najlepiej stosować do niego mleka prosto od krowy, najmniej przetworzonego. Jednak spokojnie da się hodować grzybka tybetańskiego używając każdego typu mleka, nawet takiego kupionego w supermarkecie, które zostało poddane procesom pasteryzacji.
Warto nie zapominać o tym, że proporcje mleka i grzybka tybetańskiego powinny wynosić tyle, aby grzybek stanowił tylko 5% całego kefiru. Czyli na przykład na 1 litr mleka powinno się używać około 50 gramów ziarna kefirowego. Grzybki będą się powiększały, dlatego koniecznie trzeba dopilnować, aby zawartość grzybka nie była większa około 10%.
Grzyb kefirowy – hodowanie w kilku prostych krokach
Pierwszym krokiem, aby nasz grzybek się rozrósł będzie utworzenie kefiru i nakarmienie go. Grzybek rośnie cały czas, dlatego warto go monitorować.
Powinniśmy zaopatrzyć się w słoik i włożyć tam naszego grzybka. Potem trzeba zalać grzybka mlekiem. Nie musi być ono ciepłe, może być chłodne, ale ocieplenie go przyspieszy fermentację. Warto pamiętać o tym, aby pozostawić w słoiku trochę wolnego miejsca, bo nasz grzybek będzie wydzielał dwutlenek węgla, który powinien swobodnie wydostawać się poza mleko. Słoik można przykryć, ale nie trzeba go zakręcać. Można po prostu położyć na nim zakrętkę lub przykryć go gazą.
Grzyb powinien mieć wymieniane mleko co 24 godziny. Powinno się go umyć, oczyścić słoik i powtórzyć zalewanie mlekiem. Trzeba nie zapominać o zmieszaniu mleka z grzybkiem drewnianą łyżką lub potrząsaniu słoikiem. Jak zapomnimy o grzybku, rozpuści się on w kefirze i zepsuje się.
Co zrobić, kiedy chcemy mieć przerwę od hodowania grzybka tybetańskiego i robienia kefiru? Trzeba tylko umyć dokładnie grzybka, a potem wysuszyć go na słońcu lub w suszarce. Grzybek tybetański można także mrozić. Jednak należy pamiętać, że najlepsze dla grzybka jest to, gdy ciągle się powiększa i ciągle jest używany.


https://blacha-zimnowalcowana.pl/blog-wyroby-hutnicze/5-szeroki-zakres-wyrobow-hutniczych


 

Podziel się 🙂

Author: admin